Uczniowie klasy 1b uczestniczyli w warsztatach chemicznych prowadzonych przez Pana Andrzeja Jędrzejczuka, ojca jednej z uczennic. Dzieci poznały nazwy i zasady korzystania ze sprzętu laboratoryjnego. Wszyscy samodzielnie wykryli skrobię w warzywach, owocach i pieczywie, za pomocą reakcji chemicznej wytworzyli dwutlenek węgla. Okazało się, że można wykonać tęczę na talerzu za pomocą kolorowych cukierków, ale wszyscy stwierdzili, że niestety nie jest to zdrowe dla organizmu człowieka. Dużo radości sprawiły „gumowe” jajka. Ten eksperyment pokazał, co dzieje się ze związkiem wapnia pod wpływem kwasu. Pierwszaki wysnuły wniosek, że nie wszystko co kolorowe, gazowane korzystnie wpływa na ich zdrowie i rozwój. Najwięcej radości wzbudziła samodzielnie wykonana ciecz nienewtonowska wykonana z dużej ilości skrobi i wody, która twardniała pod wpływem szybkiego ruchu lub uderzenia, a stawała się płynem, gdy dzieci próbowały ją wolno mieszać.
Uczniowie zgodnie stwierdzili , że taka zabawa , to najlepsza nauka.