SP BIELSK

Szkoła Promująca Zdrowie
Aktywna Tablica
Bezpieczeństwo w sieci

Mistrzowie kodowania
Zachowaj trzeźwy umysł
Lepsza Szkoła
Z galerii

Informacje o szkole:
Nazwa szkoły: Szkoła Podstawowa im. Władysława Broniewskiego w Bielsku
Adres: ul. Drobińska 19, 09-230 Bielsk
Telefon: 24 – 26 – 15 – 015
e-mail: spbielsk@wp.pl
Dyrektor szkoły: Maria Kluge
Wicedyrektor: Artur Zdziarski
Liczba uczniów: 409

 

 

 

 

 

Skład Zespołu ds. Promocji Zdrowia:
Szkolny koordynator:
Monika Wereszyńska
Członkowie Zespołu:
Agnieszka Maliszewska
Ewa Kosińska
Bożena Wójcik
Tomasz Piechowski


Gazetka ścienna na korytarzu promująca zasady zdrowego odżywiania


Aktywność na świeżym powietrzu. Organizator Samorząd Uczniowski


RAJD ROWEROWY

W dniu 17 czerwca uczniowie klasy 5b wraz z wychowawcą i rodzicami wzięli udział w rajdzie rowerowym. Trasa rajdu została zaplanowana tak, aby nie zabrakło odrobiny wysiłku, zmagań z nierównościami terenu i przede wszystkim świetnej zabawy. Po ukończonym rajdzie wszyscy uczestnicy i pozostali uczniowie, którzy nie mogli wziąć udziału w rajdzie mogli zregenerować siły przy ognisku. Świeżo upieczeni posiadacze kart rowerowych mogli sprawdzić się podczas konkursu z wiedzy o ruchu drogowym i otrzymać nagrody.
W ten sportowy sposób zakończyliśmy rok wytężonej pracy i oczekujemy na zbliżające się wakacje.


POLSKA BIEGA


W ramach Szkoły Promującej Zdrowie harcerze z WDH Światowicze zorganizowali zabawy na świeżym powietrzu.


Dzień Dziecka na sportowo


W ramach Szkoły Promującej Zdrowie harcerze z WDH Światowicze zorganizowali zabawy na świeżym powietrzu.


KONKURS PLASTYCZNY „Jak wyobrażasz sobie warzywa z wiersza Na straganie Jana Brzechwy?”

Dn. 20.03.2018 r. w Szkole Podstawowej im. Władysława Broniewskiego w Bielsku – w ramach projektu Szkoła Promująca Zdrowie – ogłoszono konkurs plastyczny „Jak wyobrażasz sobie warzywa z wiersza Na straganie Jana Brzechwy?”.  Głównym celem przedsięwzięcia była promocja zdrowego stylu życia, który symbolizują warzywa. Za pozostałe założenia konkursu przyjęto: popularyzację bogatej twórczości Jana Brzechwy, rozwijanie kreatywności i uzdolnień plastycznych  oraz naukę rywalizacji w przyjaznej atmosferze.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło 06.04.2018. Wzięło w nim udział 15 uczniów.  Wszystkim uczestnikom wręczono dyplomy, natomiast laureaci I, II oraz III miejsca (w każdej grupie wiekowej) dodatkowo otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatorki:  Annę Majcher, Renatę Dymek, Kamillę Piątkowską, Anetę Skomórską.

Wyniki konkursu :
I miejsce – Wiktor Majewski (kl. I a), Zuzanna Łączyńska (kl. VI b)
II miejsce – Aleksandra Kopyt (kl. III a), Alicja Dumowska (kl. V a)
III miejsce – Klaudia Gąsiorowska (kl. III c)
Wyróżnienia: Zuzanna Pietrzyk (kl. III a), Aleksandra Myzia (kl. II a)


Wspólne  drugie śniadanie

Dnia 7.03.2018 r. uczniowie klas I- III z ogromnym zaangażowaniem i pomysłowością przygotowali zdrowe kanapki. Śniadanie przebiegało w przyjemnej atmosferze. Kolorowe warzywa samym wyglądem zachęcały do delektowania się posiłkiem.


Gazetka ścienna na korytarzu promująca zasady zdrowego stylu życia oraz zasady racjonalnego odżywiania.


Jabłuszko, selerek , taniec i bieg…

Dnia 20 lutego 2018 r. pod kierunkiem p. Alicji Wojtunik  uczniowie klas IV- VII wykonali prace plastyczne pod hasłem „ Jabłuszko, selerek , taniec i bieg. To wszystko na pewno dla mnie zdrowe jest”.


WYJAZDY DO AQUAPARKU W KUTNIE

W okresie: styczeń – październik 2018 roku uczniowie z klas I-III uczestniczyli w wyjazdach do aquaparku w Kutnie. Zajęcia sportowe w wodzie były częścią projektu Szkoła Promująca Zdrowie, w którym uczestniczymy. Organizatorami wyjazdu byli nauczyciele: Pani Monika Wereszyńska- szkolny koordynator projektu, Panie: Agnieszka Maliszewska i Bożena Wójcik oraz Pan Marcin Krysiak.


Nasza szkoła promuje zdrowie w Płocku

Mazowiecki Kurator Oświaty we współpracy z Komendantem Wojewódzkim Policji z siedzibą w Radomiu zorganizował konferencję „Narkotyki, dopalacze? Nie tędy droga!” W ramach Kampanii profilaktycznej skierowanej do dyrektorów szkół, pedagogów, psychologów oraz nauczycieli koordynujących sprawy pomocy psychologiczno- pedagogicznej.

Uczestnicy konferencji mieli również okazję poznać dobre praktyki żywieniowe realizowane w szkołach z terenu Delegatury Płock, które zostały przyjęte do Mazowieckiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie.
Bielska szkoła wraz z kilkoma innymi placówkami częstowała gości zdrowymi przekąskami owocowo-warzywnymi, kanapkami- koreczkami, domowymi wypiekami- ciasteczka owsiane, ciasto marchewkowe i jaglane z makiem.
Nie zabrakło owocowych i warzywnych dekoracji. Kolorowe i pachnące smakołyki szybko znikały ze stołów.
Osoby biorące udział w przygotowaniu degustacji Szkoły Promującej Zdrowie: członkowie zespołu A. Maliszewska, E. Kosińska, B. Wójcik, T. Piechowski, koordynator zespołu M. Wereszyńska  oraz nauczyciele A. Wojtunik i W. Rosmanowska.
Pozyskaliśmy sponsorów na zakup: owoców, strojów dla dzieci, naczyń plastikowych oraz kanapek – koreczków.


Wspólne drugie śniadanie

W czerwcu 2017 roku uczniowie klas I – III wspólnie z wychowawcami przygotowali zdrową przekąskę na drugie śniadanie. Dzieci kroiły owoce i robiły z nich owocowe szaszłyki. Z apetytem zjadały samodzielnie przygotowany posiłek. 🙂


Zielone szkoły

W ramach Programu Szkoła Promująca Zdrowie zorganizowano zielone szkoły w Sendeniu, Suchym i Chłapowie. Wyjazdy miały na celu promowanie zdrowego stylu życia poprzez aktywny wypoczynek: ruch na świeżym powietrzu, wędrówki szklakami górskimi, czy też gry i zabawy sportowe. Niżej prezentujemy kilka zdjęć z wycieczek.

ZIELONA SZKOŁA W CHŁAPOWIE

ZIELONA SZKOŁA W SUCHYM

ZIELONA SZKOŁA W SENDENIU


Sprawozdanie z imprezy SZKOLNEJ Z OKAZJI Międzynarodowego Dnia Dziecka

W dniu 1.06.2017r. w Szkole Podstawowej im. Władysława Broniewskiego w Bielsku odbyła się impreza szkolna z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka pod hasłem:

„SPORT TO ZDROWIE I ROZRYWKA WIĘC NIECH RADOŚĆ OD NAS TRYSKA, UŚMIECH TEŻ MILE WIDZIANY, BO TO DZIEŃ NASZ UKOCHANY”
„JEDZ WARZYWA I OWOCE, MNIEJ Z WITAMIN NIEZWYKŁE MOCE”

Celem imprezy była integracja społeczności szkolnej poprzez gry i zabawy sportowe dla uczniów i nauczycieli klas I – III oraz klas IV – VI.  Wpajanie zdrowej rywalizacji sportowej (fair play). Wdrażanie do aktywnego spędzania czasu. Kształtowanie postaw prozdrowotnych. Edukacja poprzez zabawę i taniec, a także jakże ważne wyrabianie u dzieci nawyku stosowania w codziennej diecie owoców i warzyw.

Impreza trwała od 8:45 do 11:45. W trakcie jej przebiegu dzieci miały możliwość zabawy poprzez taniec, prezentowały plakaty, które samodzielnie wykonały (przydzielone do klas warzywa i owoce zgodnie z harmonogramem imprezy). Dzieci wraz z nauczycielami bardzo aktywnie uczestniczyły w różnorodnych konkurencjach sportowych. Uczniowie mogli zaprezentować swoje zdolności artystyczne biorąc udział w konkursie plastycznym na temat: „ODŻYWIAM SIĘ ZDROWO JESTEM DOBRY SPORTOWO”.
Impreza połączona była zatem z dyskoteką oraz spartakiadą sportową. Dzieci miały zorganizowany ciepły poczęstunek, sponsorami byli: Firma Peklimar oraz Piekarnia Albrechczyńscy. Nie zabrakło również owoców oraz soczków. Dzieci kosztowały jabłek z Polskich Sadów!  🙂
Przez cały czas trwania imprezy wszystkim towarzyszył dobry humor, a uśmiech nie schodził z twarzy dzieci.
Organizatorami imprezy byli: p. Agnieszka Tomaszewska, p. Aneta Skomórska, p. Marcin Krysiak, p. Tomasz Piechowski.

„JEDZ OWOCE I WARZYWA TO NA ROZWÓJ DOBRZE WPŁYWA” – wspólne wypowiadanie tego hasła zapadnie w pamięci dzieci, organizatorzy są o tym przekonani.


Lekki i zdrowy początek dnia – wspólne drugie śniadanie uczniów klas I – III wraz z wychowawcami

Kefir oznacza „czuj się dobrze”. Charakteryzuje go kremowa konsystencja oraz specjalny lekko kwaśny smak.

31 maja 2017r. w stołówce szkolnej panie kucharki przygotowały dla uczniów i nauczycieli kefir z jogurtu naturalnego oraz świeżych truskawek. Pijąc ten smaczny napój dzieci stwierdziły, że jest bardzo zdrowy, bogaty w witaminy oraz pełnowartościowe białko.


Warsztaty na temat aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania

Dnia 20 maja 2017 roku w ramach programu „Szkoła Promująca Zdrowie” zostały zorganizowane dla rodziców, społeczności szkolnej i lokalnej warsztaty na temat aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania. Warsztaty te zostały przeprowadzone przez panią dietetyk Ewę Czaplińską oraz dyplomowanego masażystę Krzysztofa Mysera.
Pani dietetyk zapoznała uczestników szkolenia z zasadami prawidłowego żywienia i jego wpływem na funkcjonowanie organizmu. Zasady te stanowią podstawę planowania codziennego jadłospisu, tak aby dieta była zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze, niezbędne do utrzymania dobrej kondycji.
W drugiej części spotkania dużym zainteresowaniem cieszył się analizator masy ciała. Dzięki temu urządzeniu osoby uczestniczące mogły określić swój wiek metaboliczny, ilość zawartej wody w organizmie, tkanki tłuszczowej oraz wagę kości.
Tematyka warsztatów zachęciła zebrane osoby do czynnego udziału w zajęciach. Uczestnicy chętnie zadawali pytania oraz dzielili się swoimi doświadczeniami.

W trakcie szkolenia na temat aktywności fizycznej, które zostało przeprowadzone przez p. Krzysztofa Mysera uczestnicy przekonali się, że masaż ma pozytywny wpływ na elastyczność skóry, tkankę podskórną, mięśnie wiązadeł i ścięgien. Pan Mysera przedstawił także wiele różnych technik masażu oraz przedstawił zasady stosowania drenażu limfatycznego.
Uczestnicy warsztatów byli bardzo zadowoleni, zadawali pytania związane z podniesieniem aktywności i sprawności fizycznej.

Organizatorami tych szkoleń byli również nauczyciele naszej szkoły: p. Elżbieta Olecka – Mazur, p. Marcin Krysiak, p. Agnieszka Maliszewska, p. Bożena Wójcik, p. Ewa Kosińska, p. Monika Wereszyńska i p. Tomasz Piechowski. Aktywnie włączyli się również – Wójt Gminy Bielsk p. Józef Jerzy Rozkosz oraz Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Bielsku p. Magdalena Woja.


Śniadanie z humusem to mus!!!

27 kwietnia 2017r. uczniowie klasy IIIb po raz pierwszy spróbowali humus i kiełki.
Humus to zdrowa pasta z gotowanej i przetartej ciecierzycy. Wywodzi się z Egiptu. Zawiera bardzo wiele cennych składników, między innymi:  Witaminę A, Magnez, Żelazo, Wapń.
Można rozkoszować się smakiem klasycznym lub z różnymi dodatkami np. czarnuszką, pomidorami, papryką, przyprawami orientalnymi.
Kiełki lucerny, ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
Uczniom pasta i kiełki bardzo smakowały.  Niektórzy stwierdzili, że kanapki , które dziś zrobiliśmy były lepsze niż klasyczne, szkolne.  🙂


Wspólne drugie śniadanie

W kwietniu 2017 roku uczniowie klas I-III wraz z wychowawcami przygotowali zdrowe posiłki.
Wykonane kanapki, sałatki jarzynowe i owoce były wspólnym śniadaniem dla uczniów i wychowawców. Uczniowie przekonali się, że drugie śniadanie może być zdrowe i ważne w codziennej diecie. Poznali wiele nowych smaków, wspólnie się bawili i uczyli jak zdrowo się odżywiać.

 


Gazetka „Szkoła w Bielsku zdrowia chce, dlatego warzywa i owoce je”


Nasza szkoła otrzymała certyfikat w ramach programu „Śniadanie daje moc”.


Losy narodów zależą od sposobu ich odżywiania

W ramach realizacji planu działań programu „Szkoła promująca zdrowie” biblioteka szkolna przygotowała gazetkę tematyczną na pierwszy dzień wiosny, która będzie w ekspozycji do końca roku szkolnego.
Gazetka dotyczy zdrowego stylu życia i odżywiania. Oprócz atrakcyjnych elementów graficznych, przemawiających do wyobraźni ucznia, gazetka zawiera także sławne cytaty dotyczące zdrowego stylu życia, tematyczne wierszyki oraz najważniejsze zasady zdrowego postępowania na co dzień, które zostały przedstawione w prosty, graficzny sposób oraz opisane w prostych zdaniach w języku angielskim, przez co odwiedzający bibliotekę uczniowie mogą także przećwiczyć swoją znajomość języka angielskiego.

dsc_0233


Działania naszej szkoły w ramach programu w okresie przygotowawczym.

Po zapoznaniu całej społeczności szkolnej: rady pedagogicznej, rady rodziców, samorządu uczniowskiego oraz wszystkich pracowników szkoły z ideą, koncepcją, strategią i modelem tworzenia szkoły promującej zdrowie oraz po uzyskaniu akceptacji dyrektora szkoły i wyżej wymienionych podmiotów, dnia 15 listopada 2016 roku przyjęliśmy uchwałę rady pedagogicznej oraz podpisaliśmy wniosek przystąpienia do udziału w programie. Po podpisaniu wniosku przeprowadziliśmy w szkole wiele różnych działań, które miały na celu właściwe przygotowanie społeczności szkolnej do realizacji programu „Szkoła Promująca Zdrowie” oraz prawidłową realizację pracy w ramach programu.

Ankiety zostały przeprowadzone w Szkole Podstawowej im. Władysława Broniewskiego w Bielsku w dniu 17.11.2016 roku na potrzeby szkoły. Badaniem objęta została społeczność szkolna: 29 nauczycieli, 11 pracowników niepedagogicznych, 250 uczniów i 202 rodziców. Ankieta była analizowana i służyła jedynie celom badawczym. Z przeprowadzonych ankiet wynika, że 63% społeczności szkolnej wyraziło aprobatę dla tworzenia Szkoły Promującej Zdrowie.

Na podstawie przeprowadzonych ankiet przygotowano zestawienie i analizę wyników w formie prezentacji multimedialnej. W oparciu o wyniki ankiet diagnozujących, szkolny zespół do spraw promocji zdrowia ustalił problemy priorytetowe do rozwiązania w okresie przygotowawczym i zaplanował terminy realizacji zadań związanych z poszczególnymi problemami priorytetowymi. Problemy priorytetowe to: zdrowe odżywianie, ruch – sposób na zdrowie. Ustalono również główne kierunki działań i formy realizacji na lata 2017 – 2020.

Plan działań

Wyniki diagnozy

W listopadzie 2016r. po przeprowadzeniu ankiet wśród społeczności szkolnej 63% ankietowanych wyraziło aprobatę dla tworzenia Szkoły Promującej Zdrowie.
W oparciu o wyniki ankiet diagnozujących Szkolny Zespół do spraw promocji zdrowia ustalił problemy priorytetowe do rozwiązania w okresie przygotowawczym.

Problemy priorytetowe:

I. Ruch sposób na zdrowie.
Szkolny Zespół na podstawie ankiet ustalił, że największy problem do rozwiązania jest:
– wśród 62% uczniów brak spędzania przerw międzylekcyjnych na świeżym powietrzu oraz brak aktywności fizycznej podczas wolnego czasu,
– wśród 70% rodziców, 70% nauczycieli i 67% pracowników niepedagogicznych należy zwiększyć świadomość na temat aktywności fizycznej.
Przyczyna głównego problemu istnieje w środowisku domowym, szkolnym i lokalnym. Wynika to z małej ilości zajęć promujących ruch oraz z nieświadomości rodziców na temat wpływu ruchu na rozwój dziecka.
Postawiliśmy przed sobą zadania, mające na celu poprawę istniejącego problemu poprzez:
– zwiększenie aktywności fizycznej wśród uczniów, nauczycieli, pracowników niepedagogicznych poprzez wyjazdy na basen, gry i zabawy na świeżym powietrzu, wyjazdy na zieloną szkołę, aktywne spędzanie wolnego czasu.

II. Zdrowe odżywianie.
Szkolny Zespół do spraw Promocji Zdrowia ustalił, że największy problem do rozwiązania jest :
– wśród 64% uczniów nie zjada wspólnie drugiego śniadania,
– wśród 71% rodziców brak pedagogizacji na temat zjadania przez dzieci śniadań w domu oraz posiłków w szkole,
– wśród 72% nauczycieli i 70% pracowników niepedagogicznych zwrócenie większej uwagi na to, jak się odżywiam.
Przyczyna głównego problemu istnieje w środowisku domowym, wynika to z nieświadomości i nie kształtowania przez rodziców zdrowych nawyków żywieniowych.
W związku z powyższym postawiliśmy przed sobą zadania:
– zwiększenie świadomości szkolnej na temat zdrowego odżywiania i stosowanie go w praktyce,
– spożywanie wspólnego drugiego śniadania,
– przynoszenie zdrowych kanapek,
– częstsze zjadanie surówek, sałatek i owoców,
– zmniejszenie ilości uczniów przynoszący niezdrowe przekąski.