SP BIELSK

Fundusz Grantowy dla Płocka

PLOT

Szkoła Promująca Zdrowie
Aktywna Tablica
Bezpieczeństwo w sieci

Mistrzowie kodowania
Zachowaj trzeźwy umysł
Lepsza Szkoła
Z galerii

Informacje o szkole:
Nazwa szkoły: Szkoła Podstawowa im. Władysława Broniewskiego w Bielsku
Adres: ul. Drobińska 19, 09-230 Bielsk
Telefon: 24 – 26 – 15 – 015
e-mail: spbielsk@wp.pl
Dyrektor szkoły: Maria Kluge
Wicedyrektor: Artur Zdziarski
Liczba uczniów: 409

Skład Zespołu ds. Promocji Zdrowia:
Szkolny koordynator:
Monika Wereszyńska
Członkowie Zespołu:
Agnieszka Maliszewska
Ewa Kosińska
Bożena Wójcik
Tomasz Piechowski

>>Plan działań w ramach Programu „Szkoła Promująca Zdrowie”<<<



Certyfikat

>>>PUBLICZNA PREZENTACJA Z REALIZACJI PROGRAMU „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE”<<<


Multimedialne przepisy naszych uczniów

Nasi starsi uczniowie podzielili się swoimi ulubionymi przepisami na zdrowe potrawy.

Julia i Wiktoria polecają własnoręcznie przygotowany, zdrowy chleb.

Potrzebne będą:
– 0,5 kg mąki,
– 2 łyżki płatków owsianych,
– 0,5 l letniej wody,
– 5 dg drożdży,
– 1 łyżka cukru,
– 2 łyżki oleju,
– 1 łyżeczka papryki czerwonej,
– pestki dyni.
Jak wykonać:
Mąkę mieszamy z płatkami, pestkami dyni i papryką. Następnie dodajemy wodę wymieszaną z drożdżami, cukrem, solą i olejem. Łyżką mieszamy masę. Wlewamy na małą blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut.

Natalia uwielbia owsiane placki z borówkami.

Przepis:

Ala przygotowała ciasto marchewkowe.

SKŁADNIKI
– 2 jajka,
– 200 g drobnego cukru lub cukru pudru,
– 150 ml oleju roślinnego,
– 200 g drobno startej marchewki,
– 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan do dekoracji,
– 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka,
– 50 g wiórków kokosowych,
– 200 g mąki,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– po 1 łyżeczce sody i cynamonu,
– szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE
– Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
– Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
– Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
– Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Dominik upiekł bezglutenową babkę z migdałami.

SKŁADNIKI
– 150 g masła,
– 8 łyżek cukru lub 5 łyżek ksylitolu,
– 5 jajek, oddzielone żółtka od białek,
– 60 g mąki jaglanej (lub mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej),
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
– 150 g zmielonych migdałów bez skórek,
– 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
– skórka starta z 1/2 cytryny.

PRZYGOTOWANIE
Formę na babkę (ok. 2,5 litra pojemności) posmarować grubo masłem i oprószyć mąką jaglaną. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić, przestudzić, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą razem z z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, ekstrakt i skórkę z cytryny. Zmiksować do połączenia się składników.
W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i w 3 partiach dodać ją do masy, mieszać delikatnie łyżką lub krótko miksować na małych obrotach miksera. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez ok 45 minut.

Ala i Martyna zrobiły pyszną sałatkę.

Składniki:
– sałata,
– rzymska sałata czerwona,
– rukola,
– pomidorki koktajlowe,
– 1/2 ogórka,
– rzodkiewka,
– 1 grillowana pierś z kurczaka.
Sos do sałatki:
– 1 łyżeczka musztardy,
– 1 ząbek czosnku,
– 2 łyżeczki oliwy,
– sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Sałatę oraz rukolę umyć i osuszyć, porwać lub pokroić w kawałki, pomidory przekroić na pół, ogórki w półplastry, rzodkiewkę w drobne paseczki. Kurczaka doprawić i upiec w folii, następnie pokroić w drobne kawałki. Wymieszać razem z warzywami.
Zrobić sos: musztardę zmieszać z wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny, bardzo powoli dodawać oliwę. Całość polać sosem, przed podaniem.

Natalia poleca ciasteczka z bakaliami.

Składniki :
50 g daktyli bez pestek,
1/2 szklanki orzechów,
80 g masła,
100 ml gorącej woda,
1 szklanka płatków owsianych górskich,
1/2 szklanki mąki gryczanej,
1/3 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę.
2. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
3. Masło rozpuścić w rondelku.
4. Do masła dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką.
5. Przelać masę na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12 cm na 22 cm na grubość 1,5-1,7 cm i piec w temp.180°C ok. 30 minut.
6. Po wystudzeniu pokroić w kwadraty.

Maja lubi owsiane ciasteczka marchewkowe.

Składniki:
– 1,5 szklanki płatków owsianych,
– 1 banan,
– 1 marchew,
– 1 łyżka syropu daktylowego lub miodu,
– 6 łyżek rodzynek,
– 1 jajko,
– 2 łyżki nasion słonecznika,
– 2 garści posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:
– Banana zmiksuj. Marchew zetrzyj na grubych oczkach.
– Wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
– Po tym czasie formuj łyżką ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
– Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Julka ma sprawdzony przepis na zdrową sałatkę.

Produkty:
– 1 kg pomidorków koktajlowych,
– 1 zielony ogórek,
– 1 melon żółty,
– 1 cebula czerwona,
– mix sałat,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu,
– sos francuski (oliwa + zioła),
– 1 opakowanie mozzarelli mini.

Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroić, następnie wymieszać, a na końcu dodać sos.

Julka i Marcelina zdradzają przepis na pyszną przekąskę.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji ciastek: około 20

Składniki:
– 2 średnie kurze jajka,
– 4 łyżki cukru,
– 1,5 szklanki płatków owsianych,
– pół kostki miękkiego masła,
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 czubate łyżki mąki.

Przepis:
– Przygotuj wszystkie składniki oraz miskę.
– W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz płatki owsiane.
– Wymieszaj składniki i dodaj dwa jajka i masło.
– Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.
– Nabieraj porcję wielkości małego orzecha włoskiego.
– Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze.
– Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
– Po 15-20 minut wyjmij ciastka.

Kuba poleca placek owsiany.

Potrzebne rzeczy:
– 100g płatków owsianych,
– 3 jajka,
– żurawina lub rodzynki,
– cynamon,
– miód,
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przenosimy na rozgrzaną patelnię. Jedną stronę pieczemy około 8 minut. Po zdjęciu z patelni możemy dodać dowolne dodatki. Mile widziane: masło orzechowe, dżemy, twaróg.
Życzymy smacznego!

Kreatywnie, aktywnie i z wyobraźnią

Ciekawe przepisy kulinarne okraszone dokładnymi opisami i sugestywnymi rysunkami znaleźć można w książce „Zdrowy posiłek to moc witaminek”, wykonanej przez uczniów Szkoły Podstawowej im. Wł. Broniewskiego w Bielsku. W książce kucharskiej zgromadzone zostały propozycje zdrowych dań, np. przepisy na chipsy z marchewek, buraków, pietruszki czy pasternaku. Można w niej znaleźć również przepis na placki z bananów lub na ciasto marchewkowe. Przygotowanie takich posiłków związane jest ze zdrowym odżywianiem. Czas spędzony z dzieckiem w kuchni na przygotowaniu w/w dań będzie miłym dodatkiem w wychowaniu oraz zachęceniu do próbowania nowych smaków.

 M.Wereszyńska, W. Rosmanowska, A. Wojtunik


HAŁAS !!!

Dnia 1 października 2019 r. w ramach Szkoły Promującej Zdrowie, odbyło się spotkanie z pielęgniarką szkolną dla klas I – III. Celem tego spotkania było poznanie źródeł hałasu, uświadomienie jego szkodliwości dla zdrowia oraz zapoznanie ze sposobami unikania i zapobiegania sytuacjom tworzącym nadmierne obciążenie narządu słuchowego. Uczniowie klas I – III podczas zajęć wykonali prace plastyczne przedstawiające „Portret Stworka Hałasorka”. Dodatkowo układały rymowanki i wierszyki propagujące ciszę oraz ukazujące szkodliwość hałasu. W klasach IV – VII uczniowie wykonali prace plastyczne pt. „Logo promujące ciszę na terenie szkoły”. Wystawa prac uczniów została umieszczona na korytarzu szkolnym. Przypomina ona dzieciom o właściwym zachowaniu się podczas przerw.

Osoby odpowiedzialne: Monika Wereszyńska, Wiesława Rosmanowska, Alicja Wojtunik.


„Smacznie, zdrowo i sportowo” – Dzień Dziecka 2019


ZDROWY UŚMIECH 😀 

W ramach programu Szkoły Promującej Zdrowie w naszej szkole powstała wystawa prac uczniów klas I-IV pt. „Zdrowy uśmiech”. Jest to jedna z form utrwalenia wiedzy jaką nasi mali uczniowie zdobyli podczas wizyty w gabinecie stomatologicznym p. B. Przybysz w Płocku „Panorama Uśmiechu”.


STOP PRÓCHNICY

W  ramach Szkoły Promującej  Zdrowie 25 marca 2019r. dzieci z naszej szkoły wzięły udział w lekcji na temat prawidłowej higieny jamy ustnej. Zajęcia  odbyły się w gabinecie stomatologa pani B. Przybysz w Płocku „Panorama Uśmiechu”.
W czasie zajęć dzieci miały możliwość obejrzenia filmów edukacyjnych dotyczących profilaktyki stomatologicznej oraz zostały omówione  następujące zasady w zapobieganiu próchnicy:

  1. Prawidłowe odżywianie dzieci w wieku szkolnym.
  2. Pokaz i nauka prawidłowego szczotkowania zębów.
  3. Dobór odpowiednich do dziecka past i innych środków do higieny jamy ustnej.
  4. Przedstawienie zagrożeń wynikających z nieleczonej próchnicy zębów, chorób dziąseł i wad zgryzu.
  5. Uświadomienie dzieciom o konieczności okresowych wizyt stomatologicznych.

Każde dziecko otrzymało na zakończenie zajęć  dyplom, pastę i szczoteczkę do mycia zębów.

Osoby odpowiedzialne:
Monika Wereszyńska
Agnieszka Maliszewska
Magdalena Dymek


„Zielone warzywo jako bohater”

W ramach programu Szkoły Promującej Zdrowie 28 lutego 2019 r. uczniowie klas 1 – 4 przygotowali prace plastyczne pod hasłem „Zielone warzywo jako bohater”. Prace uczniów zostały wystawione na korytarzu, które oglądała cała społeczność szkolna. Przygotowano gazetkę szkolną z informacjami na temat właściwości odżywczych zielonych warzyw. W tym dniu obowiązującym elementem stroju był kolor zielony.
Osoby odpowiedzialne: p. Monika Wereszyńska, p. Agnieszka Maliszewska, p. Wiesława Rosmanowska, p. Alicja Wojtunik.


„Mądry człowiek dba o zdrowie” – gazetka ścienna


DZIEŃ DYNI

23 listopada 2018r. w naszej szkole odbył się Dzień Dyni. Tego dnia obowiązującym elementem stroju był kolor pomarańczowy. Uczniowie z naszej szkoły klas 1-8, przygotowali różne figurki z dyni oraz gazetki klasowe. Nauczyciele przeprowadzili z uczniami pogadanki na temat właściwości odżywczych jakie ma dynia.


Gazetka ścienna na korytarzu promująca zasady zdrowego odżywiania


Aktywność na świeżym powietrzu. Organizator Samorząd Uczniowski


RAJD ROWEROWY

W dniu 17 czerwca uczniowie klasy 5b wraz z wychowawcą i rodzicami wzięli udział w rajdzie rowerowym. Trasa rajdu została zaplanowana tak, aby nie zabrakło odrobiny wysiłku, zmagań z nierównościami terenu i przede wszystkim świetnej zabawy. Po ukończonym rajdzie wszyscy uczestnicy i pozostali uczniowie, którzy nie mogli wziąć udziału w rajdzie mogli zregenerować siły przy ognisku. Świeżo upieczeni posiadacze kart rowerowych mogli sprawdzić się podczas konkursu z wiedzy o ruchu drogowym i otrzymać nagrody.
W ten sportowy sposób zakończyliśmy rok wytężonej pracy i oczekujemy na zbliżające się wakacje.


POLSKA BIEGA


W ramach Szkoły Promującej Zdrowie harcerze z WDH Światowicze zorganizowali zabawy na świeżym powietrzu.


Dzień Dziecka na sportowo


W ramach Szkoły Promującej Zdrowie harcerze z WDH Światowicze zorganizowali zabawy na świeżym powietrzu.


KONKURS PLASTYCZNY „Jak wyobrażasz sobie warzywa z wiersza Na straganie Jana Brzechwy?”

Dn. 20.03.2018 r. w Szkole Podstawowej im. Władysława Broniewskiego w Bielsku – w ramach projektu Szkoła Promująca Zdrowie – ogłoszono konkurs plastyczny „Jak wyobrażasz sobie warzywa z wiersza Na straganie Jana Brzechwy?”.  Głównym celem przedsięwzięcia była promocja zdrowego stylu życia, który symbolizują warzywa. Za pozostałe założenia konkursu przyjęto: popularyzację bogatej twórczości Jana Brzechwy, rozwijanie kreatywności i uzdolnień plastycznych  oraz naukę rywalizacji w przyjaznej atmosferze.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło 06.04.2018. Wzięło w nim udział 15 uczniów.  Wszystkim uczestnikom wręczono dyplomy, natomiast laureaci I, II oraz III miejsca (w każdej grupie wiekowej) dodatkowo otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatorki:  Annę Majcher, Renatę Dymek, Kamillę Piątkowską, Anetę Skomórską.

Wyniki konkursu :
I miejsce – Wiktor Majewski (kl. I a), Zuzanna Łączyńska (kl. VI b)
II miejsce – Aleksandra Kopyt (kl. III a), Alicja Dumowska (kl. V a)
III miejsce – Klaudia Gąsiorowska (kl. III c)
Wyróżnienia: Zuzanna Pietrzyk (kl. III a), Aleksandra Myzia (kl. II a)


Wspólne  drugie śniadanie

Dnia 7.03.2018 r. uczniowie klas I- III z ogromnym zaangażowaniem i pomysłowością przygotowali zdrowe kanapki. Śniadanie przebiegało w przyjemnej atmosferze. Kolorowe warzywa samym wyglądem zachęcały do delektowania się posiłkiem.


Gazetka ścienna na korytarzu promująca zasady zdrowego stylu życia oraz zasady racjonalnego odżywiania.


Jabłuszko, selerek , taniec i bieg…

Dnia 20 lutego 2018 r. pod kierunkiem p. Alicji Wojtunik  uczniowie klas IV- VII wykonali prace plastyczne pod hasłem „ Jabłuszko, selerek , taniec i bieg. To wszystko na pewno dla mnie zdrowe jest”.


WYJAZDY DO AQUAPARKU W KUTNIE

W okresie: styczeń – październik 2018 roku uczniowie z klas I-III uczestniczyli w wyjazdach do aquaparku w Kutnie. Zajęcia sportowe w wodzie były częścią projektu Szkoła Promująca Zdrowie, w którym uczestniczymy. Organizatorami wyjazdu byli nauczyciele: Pani Monika Wereszyńska- szkolny koordynator projektu, Panie: Agnieszka Maliszewska i Bożena Wójcik oraz Pan Marcin Krysiak.


Nasza szkoła promuje zdrowie w Płocku

Mazowiecki Kurator Oświaty we współpracy z Komendantem Wojewódzkim Policji z siedzibą w Radomiu zorganizował konferencję „Narkotyki, dopalacze? Nie tędy droga!” W ramach Kampanii profilaktycznej skierowanej do dyrektorów szkół, pedagogów, psychologów oraz nauczycieli koordynujących sprawy pomocy psychologiczno- pedagogicznej.

Uczestnicy konferencji mieli również okazję poznać dobre praktyki żywieniowe realizowane w szkołach z terenu Delegatury Płock, które zostały przyjęte do Mazowieckiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie.
Bielska szkoła wraz z kilkoma innymi placówkami częstowała gości zdrowymi przekąskami owocowo-warzywnymi, kanapkami- koreczkami, domowymi wypiekami- ciasteczka owsiane, ciasto marchewkowe i jaglane z makiem.
Nie zabrakło owocowych i warzywnych dekoracji. Kolorowe i pachnące smakołyki szybko znikały ze stołów.
Osoby biorące udział w przygotowaniu degustacji Szkoły Promującej Zdrowie: członkowie zespołu A. Maliszewska, E. Kosińska, B. Wójcik, T. Piechowski, koordynator zespołu M. Wereszyńska  oraz nauczyciele A. Wojtunik i W. Rosmanowska.
Pozyskaliśmy sponsorów na zakup: owoców, strojów dla dzieci, naczyń plastikowych oraz kanapek – koreczków.


Wspólne drugie śniadanie

W czerwcu 2017 roku uczniowie klas I – III wspólnie z wychowawcami przygotowali zdrową przekąskę na drugie śniadanie. Dzieci kroiły owoce i robiły z nich owocowe szaszłyki. Z apetytem zjadały samodzielnie przygotowany posiłek. 🙂


Zielone szkoły

W ramach Programu Szkoła Promująca Zdrowie zorganizowano zielone szkoły w Sendeniu, Suchym i Chłapowie. Wyjazdy miały na celu promowanie zdrowego stylu życia poprzez aktywny wypoczynek: ruch na świeżym powietrzu, wędrówki szklakami górskimi, czy też gry i zabawy sportowe. Niżej prezentujemy kilka zdjęć z wycieczek.

ZIELONA SZKOŁA W CHŁAPOWIE

ZIELONA SZKOŁA W SUCHYM

ZIELONA SZKOŁA W SENDENIU


Sprawozdanie z imprezy SZKOLNEJ Z OKAZJI Międzynarodowego Dnia Dziecka

W dniu 1.06.2017r. w Szkole Podstawowej im. Władysława Broniewskiego w Bielsku odbyła się impreza szkolna z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka pod hasłem:

„SPORT TO ZDROWIE I ROZRYWKA WIĘC NIECH RADOŚĆ OD NAS TRYSKA, UŚMIECH TEŻ MILE WIDZIANY, BO TO DZIEŃ NASZ UKOCHANY”
„JEDZ WARZYWA I OWOCE, MNIEJ Z WITAMIN NIEZWYKŁE MOCE”

Celem imprezy była integracja społeczności szkolnej poprzez gry i zabawy sportowe dla uczniów i nauczycieli klas I – III oraz klas IV – VI.  Wpajanie zdrowej rywalizacji sportowej (fair play). Wdrażanie do aktywnego spędzania czasu. Kształtowanie postaw prozdrowotnych. Edukacja poprzez zabawę i taniec, a także jakże ważne wyrabianie u dzieci nawyku stosowania w codziennej diecie owoców i warzyw.

Impreza trwała od 8:45 do 11:45. W trakcie jej przebiegu dzieci miały możliwość zabawy poprzez taniec, prezentowały plakaty, które samodzielnie wykonały (przydzielone do klas warzywa i owoce zgodnie z harmonogramem imprezy). Dzieci wraz z nauczycielami bardzo aktywnie uczestniczyły w różnorodnych konkurencjach sportowych. Uczniowie mogli zaprezentować swoje zdolności artystyczne biorąc udział w konkursie plastycznym na temat: „ODŻYWIAM SIĘ ZDROWO JESTEM DOBRY SPORTOWO”.
Impreza połączona była zatem z dyskoteką oraz spartakiadą sportową. Dzieci miały zorganizowany ciepły poczęstunek, sponsorami byli: Firma Peklimar oraz Piekarnia Albrechczyńscy. Nie zabrakło również owoców oraz soczków. Dzieci kosztowały jabłek z Polskich Sadów!  🙂
Przez cały czas trwania imprezy wszystkim towarzyszył dobry humor, a uśmiech nie schodził z twarzy dzieci.
Organizatorami imprezy byli: p. Agnieszka Tomaszewska, p. Aneta Skomórska, p. Marcin Krysiak, p. Tomasz Piechowski.

„JEDZ OWOCE I WARZYWA TO NA ROZWÓJ DOBRZE WPŁYWA” – wspólne wypowiadanie tego hasła zapadnie w pamięci dzieci, organizatorzy są o tym przekonani.


Lekki i zdrowy początek dnia – wspólne drugie śniadanie uczniów klas I – III wraz z wychowawcami

Kefir oznacza „czuj się dobrze”. Charakteryzuje go kremowa konsystencja oraz specjalny lekko kwaśny smak.

31 maja 2017r. w stołówce szkolnej panie kucharki przygotowały dla uczniów i nauczycieli kefir z jogurtu naturalnego oraz świeżych truskawek. Pijąc ten smaczny napój dzieci stwierdziły, że jest bardzo zdrowy, bogaty w witaminy oraz pełnowartościowe białko.


Warsztaty na temat aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania

Dnia 20 maja 2017 roku w ramach programu „Szkoła Promująca Zdrowie” zostały zorganizowane dla rodziców, społeczności szkolnej i lokalnej warsztaty na temat aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania. Warsztaty te zostały przeprowadzone przez panią dietetyk Ewę Czaplińską oraz dyplomowanego masażystę Krzysztofa Mysera.
Pani dietetyk zapoznała uczestników szkolenia z zasadami prawidłowego żywienia i jego wpływem na funkcjonowanie organizmu. Zasady te stanowią podstawę planowania codziennego jadłospisu, tak aby dieta była zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze, niezbędne do utrzymania dobrej kondycji.
W drugiej części spotkania dużym zainteresowaniem cieszył się analizator masy ciała. Dzięki temu urządzeniu osoby uczestniczące mogły określić swój wiek metaboliczny, ilość zawartej wody w organizmie, tkanki tłuszczowej oraz wagę kości.
Tematyka warsztatów zachęciła zebrane osoby do czynnego udziału w zajęciach. Uczestnicy chętnie zadawali pytania oraz dzielili się swoimi doświadczeniami.

W trakcie szkolenia na temat aktywności fizycznej, które zostało przeprowadzone przez p. Krzysztofa Mysera uczestnicy przekonali się, że masaż ma pozytywny wpływ na elastyczność skóry, tkankę podskórną, mięśnie wiązadeł i ścięgien. Pan Mysera przedstawił także wiele różnych technik masażu oraz przedstawił zasady stosowania drenażu limfatycznego.
Uczestnicy warsztatów byli bardzo zadowoleni, zadawali pytania związane z podniesieniem aktywności i sprawności fizycznej.

Organizatorami tych szkoleń byli również nauczyciele naszej szkoły: p. Elżbieta Olecka – Mazur, p. Marcin Krysiak, p. Agnieszka Maliszewska, p. Bożena Wójcik, p. Ewa Kosińska, p. Monika Wereszyńska i p. Tomasz Piechowski. Aktywnie włączyli się również – Wójt Gminy Bielsk p. Józef Jerzy Rozkosz oraz Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Bielsku p. Magdalena Woja.


Śniadanie z humusem to mus!!!

27 kwietnia 2017r. uczniowie klasy IIIb po raz pierwszy spróbowali humus i kiełki.
Humus to zdrowa pasta z gotowanej i przetartej ciecierzycy. Wywodzi się z Egiptu. Zawiera bardzo wiele cennych składników, między innymi:  Witaminę A, Magnez, Żelazo, Wapń.
Można rozkoszować się smakiem klasycznym lub z różnymi dodatkami np. czarnuszką, pomidorami, papryką, przyprawami orientalnymi.
Kiełki lucerny, ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
Uczniom pasta i kiełki bardzo smakowały.  Niektórzy stwierdzili, że kanapki , które dziś zrobiliśmy były lepsze niż klasyczne, szkolne.  🙂


Wspólne drugie śniadanie

W kwietniu 2017 roku uczniowie klas I-III wraz z wychowawcami przygotowali zdrowe posiłki.
Wykonane kanapki, sałatki jarzynowe i owoce były wspólnym śniadaniem dla uczniów i wychowawców. Uczniowie przekonali się, że drugie śniadanie może być zdrowe i ważne w codziennej diecie. Poznali wiele nowych smaków, wspólnie się bawili i uczyli jak zdrowo się odżywiać.


Gazetka „Szkoła w Bielsku zdrowia chce, dlatego warzywa i owoce je”


Nasza szkoła otrzymała certyfikat w ramach programu „Śniadanie daje moc”.


Losy narodów zależą od sposobu ich odżywiania

W ramach realizacji planu działań programu „Szkoła promująca zdrowie” biblioteka szkolna przygotowała gazetkę tematyczną na pierwszy dzień wiosny, która będzie w ekspozycji do końca roku szkolnego.
Gazetka dotyczy zdrowego stylu życia i odżywiania. Oprócz atrakcyjnych elementów graficznych, przemawiających do wyobraźni ucznia, gazetka zawiera także sławne cytaty dotyczące zdrowego stylu życia, tematyczne wierszyki oraz najważniejsze zasady zdrowego postępowania na co dzień, które zostały przedstawione w prosty, graficzny sposób oraz opisane w prostych zdaniach w języku angielskim, przez co odwiedzający bibliotekę uczniowie mogą także przećwiczyć swoją znajomość języka angielskiego.

dsc_0233


Działania naszej szkoły w ramach programu w okresie przygotowawczym.

Po zapoznaniu całej społeczności szkolnej: rady pedagogicznej, rady rodziców, samorządu uczniowskiego oraz wszystkich pracowników szkoły z ideą, koncepcją, strategią i modelem tworzenia szkoły promującej zdrowie oraz po uzyskaniu akceptacji dyrektora szkoły i wyżej wymienionych podmiotów, dnia 15 listopada 2016 roku przyjęliśmy uchwałę rady pedagogicznej oraz podpisaliśmy wniosek przystąpienia do udziału w programie. Po podpisaniu wniosku przeprowadziliśmy w szkole wiele różnych działań, które miały na celu właściwe przygotowanie społeczności szkolnej do realizacji programu „Szkoła Promująca Zdrowie” oraz prawidłową realizację pracy w ramach programu.

Ankiety zostały przeprowadzone w Szkole Podstawowej im. Władysława Broniewskiego w Bielsku w dniu 17.11.2016 roku na potrzeby szkoły. Badaniem objęta została społeczność szkolna: 29 nauczycieli, 11 pracowników niepedagogicznych, 250 uczniów i 202 rodziców. Ankieta była analizowana i służyła jedynie celom badawczym. Z przeprowadzonych ankiet wynika, że 63% społeczności szkolnej wyraziło aprobatę dla tworzenia Szkoły Promującej Zdrowie.

Na podstawie przeprowadzonych ankiet przygotowano zestawienie i analizę wyników w formie prezentacji multimedialnej. W oparciu o wyniki ankiet diagnozujących, szkolny zespół do spraw promocji zdrowia ustalił problemy priorytetowe do rozwiązania w okresie przygotowawczym i zaplanował terminy realizacji zadań związanych z poszczególnymi problemami priorytetowymi. Problemy priorytetowe to: zdrowe odżywianie, ruch – sposób na zdrowie. Ustalono również główne kierunki działań i formy realizacji na lata 2017 – 2020.

Plan działań

Wyniki diagnozy

W listopadzie 2016r. po przeprowadzeniu ankiet wśród społeczności szkolnej 63% ankietowanych wyraziło aprobatę dla tworzenia Szkoły Promującej Zdrowie.
W oparciu o wyniki ankiet diagnozujących Szkolny Zespół do spraw promocji zdrowia ustalił problemy priorytetowe do rozwiązania w okresie przygotowawczym.

Problemy priorytetowe:

I. Ruch sposób na zdrowie.
Szkolny Zespół na podstawie ankiet ustalił, że największy problem do rozwiązania jest:
– wśród 62% uczniów brak spędzania przerw międzylekcyjnych na świeżym powietrzu oraz brak aktywności fizycznej podczas wolnego czasu,
– wśród 70% rodziców, 70% nauczycieli i 67% pracowników niepedagogicznych należy zwiększyć świadomość na temat aktywności fizycznej.
Przyczyna głównego problemu istnieje w środowisku domowym, szkolnym i lokalnym. Wynika to z małej ilości zajęć promujących ruch oraz z nieświadomości rodziców na temat wpływu ruchu na rozwój dziecka.
Postawiliśmy przed sobą zadania, mające na celu poprawę istniejącego problemu poprzez:
– zwiększenie aktywności fizycznej wśród uczniów, nauczycieli, pracowników niepedagogicznych poprzez wyjazdy na basen, gry i zabawy na świeżym powietrzu, wyjazdy na zieloną szkołę, aktywne spędzanie wolnego czasu.

II. Zdrowe odżywianie.
Szkolny Zespół do spraw Promocji Zdrowia ustalił, że największy problem do rozwiązania jest :
– wśród 64% uczniów nie zjada wspólnie drugiego śniadania,
– wśród 71% rodziców brak pedagogizacji na temat zjadania przez dzieci śniadań w domu oraz posiłków w szkole,
– wśród 72% nauczycieli i 70% pracowników niepedagogicznych zwrócenie większej uwagi na to, jak się odżywiam.
Przyczyna głównego problemu istnieje w środowisku domowym, wynika to z nieświadomości i nie kształtowania przez rodziców zdrowych nawyków żywieniowych.
W związku z powyższym postawiliśmy przed sobą zadania:
– zwiększenie świadomości szkolnej na temat zdrowego odżywiania i stosowanie go w praktyce,
– spożywanie wspólnego drugiego śniadania,
– przynoszenie zdrowych kanapek,
– częstsze zjadanie surówek, sałatek i owoców,
– zmniejszenie ilości uczniów przynoszący niezdrowe przekąski.

***

DOKUMENTY
Archiwa